تزریق بوتاکس و کاربردهای آن
امروزه یکی از روش های مناسب برای از بین بردن چین و چروک تزریق بوتاکس است. بوتاکس در 2 زمینه زیبایی و درمانی کاربرد دارد. استفاده از بوتاکس نتایج بسیار خوبی برای فرد در پی دارد و به همین دلیل این روش یکی از بهترین روش های موجود برای از بین بردن چین و چروک می باشد.
همه ی افراد می توانند این روش را امتحان کنند و با استفاده از آن مشکلات به وجود آمده را رفع کنند. تزریق بوتاکس برای همه ی افراد و در هر سنی قابل انجام می باشد و افراد می توانند از نتایج انجام عمل تزریق بوتاکس بهره مند شوند؛
اما بهتر است افرادی که سن آن ها کمی بالاتر و نیز کسانی که سن آن ها کم می باشد، قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت هایی را به جا بیاورند تا دچار مشکل خاصی نشوند.

کاربردهای بوتاکس
-برای پیشگیری از چروک بعد از 20 سالگی و درمان چروک در سنین بالاتر
-برای درمان خطوط ناحیه پیشانی،اطراف چشم و خط اخم
-برای بالا بردن ابرو یا لیفت ابرو
برای درمان تعریق بیش از حد زیر بغل و کف دست
تزریق بوتاکس برای چه کسانی ممنوع است؟
تزریق بوتاکس حتما باید توسط متخصصان پوست یا جراحان پلاستیک صورت گیرد. زیرا احتمال ایجاد عوارض بسیار بالاست. تزریق بوتاکس در خانمهای باردار و کسانی که بدون دلیل مشخص مبتلا به بیماری فلج عضلانی هستند و همچنین افرادی که از آمینوگلیکوزیدها استفاده میکنند و همچنین کسانی که عفونت فعال دارند، ممنوع است. حداقل سن مجاز برای این تزریق 18 تا 20 سالگی است و بعد از آن تا هر سنی میتوان بوتاکس را تزریق كرد. مصرف زیبایی آن معمولا برای افراد زیر 21 سال توصیه نمیشود.
-پی بردن به آلرژی نسبت به بوتاکس قبل از تزریق بسیار دشوار است بنابراین فرد باید یک بار تزریق بوتاکس را انجام دهد تا به حساسیت داشتن یا نداشتن آن پی ببرد. معمولا خطر ایجاد آلرژی در موارد عادی با بوتاکسهای استاندارد خیلی کم است اما خطر حساسیت در بوتاکسهای غیر استاندارد و چینی بسیار بالاست. این آلرژی میتواند باعث سفت، قرمز و ملتهب شدن ناحیه تزریق شود یا ممکن است باعث واکنشهای کلی تر به صورت ضعف عضلات کلی بدن، تنگی نفس و .. شود. البته این موارد بسیار نادر است.
- مبتلایان به بیماریهای اتوایمیون به طور قطعی نمیتوان از تزریق بوتاکس منع کرد اما بهتر است تزریق را انجام ندهند.
- کسانی که از داروهای ضد انعقاد خون مثل وارفارین و هپارین استفاده میکنند بهتر است از يك هفته قبل از تزریق داروهایشان را قطع کنند. اصولاً قطع داروهای ضدانعقادی بیشتر قبل از انجام جراحیهایی توصیه میشود که همراه با خونریزی هستند. با این حال بهتر است قبل از تزریق بوتاکس نیز مصرف آن را قطع کرد.
عدم جواب با تزریق دوزهای استاندارد خیلی کم است.
-کسانی که بیماریهای خاص مانند میاستنی گراویس، سندرم ایتون لامبرت و ALS دارند و دچار ضعف عضلانی هستند نباید بوتاکس تزریق کنند زیرا وضعیتشان بدتر میشود.
-در زمان بارداری و شیردهی نیز بهتر است تزریق بوتاکس انجام نشود حتی توصیه میشود از 3 ماه قبل از بارداری بوتاکس تزریق نشود. به هر حال بوتاکس نوعی سم است و احتمال دارد به جنین برسد. وقتی فردی به بوتاکس حساسیت نشان می دهد، به این معنی است که آنتی ژن این سم وارد مویرگ های ریز خونی شده و واکنش های پوستی نشان داده است. این احتمال وجود دارد که آنتی بادی ها بعد از تزریق بوتاکس فعال شوند و به جنین آسیب برسد. اما اگر خانمی بوتاکس تزریق کرد و بعد بدون برنامهریزی باردار شد، مشکل خاصی برایش پیش نمیآید و نیازی به سقط جنین وجود نخواهد داشت.
-افرادی که که عفونت فعال در ناحیه تزریق دارند یا دچار تبخال در ناحیه هستند، تزریق بوتاکس برای آنها ممنوع است
-کسانی که اگزماهای پوستی دارندنیز بهتر است صبر کنند تا بیماری خاموش شود. به دنبال تزریق بوتاکس، اگزما و عفونت فعال در هر ناحیه از صورت می تواند سیستم ایمنی را درگیر کند.
-مبتلایان به بیماری های مزمن کبدی و کلیوی از تزریق بوتاکس پرهیز کنند.
-افراد دیگری که بهتر است از انجام عمل تزریق بوتاکس جلوگیری کنند نوجوانان می باشند. برخی از نوجوانان با این دلیل که می خواهند برای جلوگیری از ایجاد چین و چروک در زمان میانسالی اقدام به انجام عمل تزریق بوتاکس می کنند که انجام این کار ممکن است شرایط بدتری را برای آن ها حتی در زمان نوجوانی به وجود آورد. بهترین افراد برای انجام بوتاکس افرادی هستند که در بازه سنی 30 تا 50 سال می باشند. اما اگر در سن بیش تری نسبت به این بازه قرار دارند شرایط متفاوت خواهد بود.
افراد با سن بالای 50 سال باید این نکته را بدانند که با انجام بوتاکس ممکن است دچار مشکل شوند و برای جلوگیری از ایجاد مشکل می توانند با انتخاب یک پزشک متخصص خوب از ایجاد چنین مشکلاتی جلوگیری کنند و به راحتی عمل خود را انجام دهند.
دکتر مجتبی احمدی نژاد | متخصص جراحی عمومی و فوق تخصص جراحی توراکس