جراحی لاپاراسکوپی و مزایای آن
جراحی لاپاروسکوپی عملی برای تشخیص و درمان است که برای دیدن اعضای داخل شکم کاربرد دارد با این تفاوت که در این جراحی از برش های بزرگ خبری نیست. اینکه چه کسانی باید جراحی لاپاراسکوپی انجام دهند بهتر است به بر عهده ی پزشک بر حسب شرایط بیمار باشد.

جراحی لاپاروسکوپی عملی برای تشخیص و درمان است که برای دیدن اعضای داخل شکم کاربرد دارد با این تفاوت که در این جراحی از برش های بزرگ خبری نیست. اینکه چه کسانی باید جراحی لاپاراسکوپی انجام دهند بهتر است به بر عهده ی پزشک بر حسب شرایط بیمار باشد. لاپاراسکوپی جایگزین جراحی باز است.که تا کنون پیشرفت چشمگیری داشته است. در این جراحی وسیله نازکی بنام لاپاروسکوپ از طریق ایجاد برش های کوچکی در ناحیه مورد نظر وارد بدن شده و امکان انجام معاینه، تشخیص و در صورت لزوم عمل را بدون نیاز به ایجاد برش بزرگ فراهم می آورد.
مزایای جراحی لاپاراسکوپی به نسبت جراحی باز
- معمولا لاپاراسکوپی زمان بهبودی کوتاهتری نسبت به جراحی باز دارد. بیمار بعد از گذشت 24 ساعت مرخص خواهد شد تا در منزل استراحت کند.
-همچنین زخم های کوچکتری ایجاد می شود.
- به دنبال این جراحی احتمال عفونت بسیار نادر است.
- دردهای شکمی بسیار کمتر از عمل باز شکمی میباشد.
بیماری های قابل درمان با روش لاپاراسکوپی
امروزه اكثر اعمال جراحی شامل انواع جراحیهای چاقی و متابولیك، جراحی كانسر (سرطان)های دستگاه گوارش، ترمیم فتقهای جدار شكم و كشاله ران، جراحیهای زنان (برداشتن رحم، میوم، كیستهای تخمدان، اندومتریوز و...)، جراحی كبد و كیسه صفرا و سنگهای مجاری صفراوی، جراحی بیماریهای مری (آشالازی، ریفلاكس و...)، جراحی برداشتن طحال (اسپلنكتومی)، جراحی سمپاتكتومی برای بیماران با تعریق شدید، جراحی برداشتن غده فوقكلیه، جراحی برداشتن غده تیموس برای درمان میاستنی گراویس (شلی عضلانی) و... به وسیله لاپاروسكوپی قابل انجام است.
چگونگی مراحل جراحی لاپاراسکوپی
برای انجام جراحی لاپاراسکوپی، بیهوشی عمومی نیاز است. جراح در شكم شكافهایی به طول 5 تا 12 میلیمتر ایجاد می کند در حالت كلی، بین دو تا پنج شكاف یا برش ایجاد میشود و شكم را با گاز دیاكسید كربن متورم می کند تا پزشك بتواند اندامهای شكمی را واضح تر ببیند.
سپس جراح، از طریق شکاف ها لاپاراسكوپ را وارد میكند و از طریق دوربین متصل به لاپاراسكوپ تصاویری از اجزای داخل شكم روی پرده یا مانیتور نمایش داده می شود و جراح میتواند با مشاهده ی اجزای داخلی شكم جراحی را به پایان برساند. بعد از پایان جراحی گاز دیاكسید كربن خالی شده و برش ها بخیه می شوند.
تعداد و اندازه شكافها بستگی به بیماری خاصی دارد كه جراح اقدام به كشف یا جلوگیری از آن كرده است. زمانی كه عمل به اتمام رسید، شكم از گاز دیاكسید كربن خالی شده و ابزار از داخل شكم خارج میگردد. در نهایت، برشها با بخیه بسته میشوند.
چه کسانی باید جراحی لاپاراسکوپی انجام دهند
در مورد اینکه چه کسانی باید جراحی لاپاراسکوپی انجام دهند باید بدانید لاپاراسكوپی عملی است كه لازم است داخل شكم با گاز پرمیشود، در واقع این گاز میتواند تاثیر گذار بر روی ریهها و قلب باشد، برای همین بیمار می بایست از نظرسلامت قلبی، ریوی و بیهوشی تایید شود. همچنین برای برخی بیماران بدحال بهتر است لاپاراسكوپی انجام نشود. هر بیماری که تقاضای لاپاراسکوپی داشته باشد نمی تواند این کار را بدون هیچ بررسی خاصی انجام دهد.
بنابراین لازم است پیش از لاپاراسکوپی، معاینه و اطلاعات لازم از شرح حال بیمار، آزمایش خون، آزمایش ادرار، نوار قلب و عکس پرتوی ایکس از سینه از بیمار گرفته شود. همچنین ممکن است سونوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی نیز نسخه شود. این بررسی و آزمایش ها به پزشک در تشخیص اینکه آیا واجد شرایط لازم برای جراحی لاپاراسکوپی هستید یا خیر کمک می کند.
برخی بیماران شرایط لازم برای روش لاپاراسکوپی را ندارند، بنابراین لازم است برای انجام لاپاراسکوپی بیمار باید بهخوبی انتخاب شود زیرا بیمار باید بررسیهای اولیه را قبل از انجام هر اقدامی انجام دهد و بعد از آن پزشک متخصص تایید نهایی را برای انجام لاپاراسکوپی بدهد تا از بروز مشکلات جدی پیشگیری شود.
دکتر مجتبی احمدی نژاد | متخصص جراحی عمومی و فوق تخصص جراحی توراکس